De Velser Affaire

Hier vindt u alle informatie over resultaat van het onderzoek van de Stichting Onderzoek Velser Affaire: het boek van dr. Bas von Benda Beckmann: De Velser Affaire.
Ook kunt u op deze pagina vragen stellen aan de onderzoeker. Mail

(1522 x bekeken)

4 reacties op “De Velser Affaire
 1. onno hoekmeijer schreef:

  Beste Bas, ik vind het mooi dat je mijn verhaal over Kick Reiber hebt ontdekt en gebruikt. Je handtekening heb ik inmiddels te pakken, maar nog niet een antwoord op mijn vraag waar ik nog meer informatie over Kick kan vinden. Ik begrijp o.a. bij het N.A. verslag cie Menten, maar is dat voor mij ook te doen? Ik heb gebruik gemaakt van archief Kennemer (politie) en justitie Arnhem en het werkmateriaal van Ton Kors. Waar ik de verklaringen van Kick Reiber vindt van 29 juni 1949 weet ik bv niet. Aan wie gaf hij die? Aan Rodrigues Lopes? En waar kan ik die vinden?
  Ben al een stuk gevorderd in je onderzoeksverslag en vindt het helder en boeiend beschreven, met aandacht voor veel details.

  vr gr Onno Hoekmeijer.

  • peter bruinink schreef:

   Graag zou ik een paar pagina’s uit Uw boek “verborgen oorlogsjaren” lezen.;paginas 139-167; Dit naar aanleiding van de publicatie van Bas vBB “De Velser Affaire”
   Ook ik ben ge├»nteresseerd in de “wilde” groep van Wiemer Folkersma-Kick Reiber. Mijn vader maakte er deel van uit.
   Ik verwacht wat meer te vernemen over het eigen onderzoek van de ontslagen BNVrechercheurs Henk Kamp en Pieter S.
   Kunt U mij verder helpen?
   peterbruinink@telenet.be

 2. onno hoekmeijer schreef:

  Een tweede vraag is hoe het nu precies zat met die verantwoordelijkheid in Kennemerlands verzet. Commandant van Kick was W. Folkersma, die over zijn KP verklaringen aflegde aan de POD, o.a. over Kick. Terwijl jij spreekt over een wilde RVV-groep en zijn RVV commandanten van der Wiel en Sikkel. En wat was dan wild? Stonden zij weer boven Folkersma? en had de LKP geen bemoeienis met die KP? van Kick?
  In de familie ging het verhaal rond dat Kick werd opgepakt om te zwijgen over Sikkel en zijn vrouw.
  Uit Kick zijn oorlogsgeschiedenis kun je ook nog halen dat hij in het begin van de oorlog kort voor Todt heeft gewerkt in Brest en daarvoor nog (vrijwillig) in Duitsland. Heeft dat bij zijn arrestatie (ook) een rol gespeeld? Dat is ook altijd een vraag geweest hier in de familie.

  vr gr Onno Hoekmeijer

 3. Paul aCampo schreef:

  Onno, wij krijgen Peter Reiber niet aan de lijn. Weet jij of er iets is gebeurd?
  Groet Paul aCampo, zwager, 0653300712

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*