Drukbezochte avond in Thalia over Velser Affaire

Getuigen vertellen dapper ongemakkelijke waarheden

Door Arthur de Mijttenaere

 IJMUIDEN – Truus Divendal was gisteravond in het Thalia Theater een van de vier getuigen van drie verschillende generaties die vertelden hoe de Velser Affaire hun leven heeft getekend.

Bij Truus Divendal is die invloed groot omdat zij op jonge leeftijd haar vader kwijtraakte die betrokken was bij de organisatie van de Februaristaking tegen de vervolging van de joden. ,,Hij stond al voor de oorlog op een lijst van communisten. Extremisten noemden ze dat, die Nederlandse rechercheurs hebben opgesteld en de Duitsers later in handen hebben gekregen.’’ Na de dood van haar vader in de oorlog was het nog niet voorbij,zei ze. ,,Een ander familielid van mijn vader was ook vermoord in de oorlog. Zijn twee kinderen hadden een slechte jeugd; de zoon zat in een tehuis voor jeugdige delinquenten en de dochter belandde in een kindertehuis. Bij onze familie heeft altijd het idee geleefd dat de instanties vonden dat deze twee kinderen die zonder ouders moesten opgroeien buiten de invloed van hun eigen, communistische familie moesten blijven. Na de oorlog. Het is een voorbeeld van hoe er met communisten werd omgesprongen.’’

Behalve Truus Divendal, vertelde ook Mark Kilian als vertegenwoordiger van de derde generatie over de dood van zijn opa, die in de oorlog op De Dreef in Haarlem is gefusilleerd. Hij deed dat in de vorm van een brief die hij voorlas aan het ademloos luisterende publiek.
 ,,Het is mijn eerste brief aan mijn opa, Peter van Sloten, die ik zelf nooit heb gekend. Maar ik heb wel veel vragen. Waarom hebben Nederlandse rechercheurs de namen van zijn verzetsgroep, de groep De Haas, doorgespeeld aan de Duitsers? Waarom hebben ze nooit de eer gekregen die zij als Nederlandse partizanen zouden moeten krijgen? Waarom zijn zij door officiële instanties communisten genoemd? Ik ben daardoor strijdbaar en vind dat dit tot op de bodem moet worden uitgezocht.’’
Deze getuigen deden hun verhaal op een avond van de SOVA in het Thalia Theater, waar militair historicus Stef Scagliola eerst was ingegaan op de geschiedschrijving van gevoelige onderwerpen, zoals de Velser Affaire. Een geschiedschrijving, zoals Scagliola verwoordde, van ongemakkelijke waarheden.

(430 x bekeken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*