Eerebegraafplaats Overveen

In de duinen van Bloemendaal hebben 373 verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog hun laatste rustplaats gevonden.

Op de Erebegraafplaats liggen 8 verzetslieden uit Velsen. Op 4 mei brengt de burgemeester van Velsen aan deze Velsenaren sinds een aantal jaren een speciale bloemengroet.

vBroekhuijsen
Van Broekhuijsen

Cote
Coté

GulikersRijswijk
Gulikers – Rijswijk

StokmansvLeeuwen
Stokmans – Van Leeuwen

ZeeuwZwaag
Zeeuw – Zwaag

eerebegraafplaats
Overzicht 373 graven

Vindplaatsen

P1030955
Steen waar 92 stoffelijke resten zijn gevonden
Steen29_300
29 gefusilleerden (niet toegankelijk)

Op 28 plaatsen in de duinen van Bloemendaal zijn in mei 1945 massagraven van vermoorde verzetsmensen gevonden. Op 8 plaatsen staan herdenkingsstenen.

199_gedenksteen1
Hier lagen 199 vermoorde verzetslieden
Steen62_300
Vindplaats van 62 gedode verzetsmensen (niet toegankelijk)
Gedenkst6
Fusilladeplek van 2 februari 1943

Het leek ons waardig om voor familieleden, die vaak van ver komen en het graf van hun overleden verzetsstrijder willen bezoeken, een mogelijkheid te creëren ook een wandeltocht langs de herdenkingsstenen te kunnen maken. Met de huidige navigatiemiddelen op internet is hiervoor een virtuele tocht vastgelegd. (zie onderstaande kaart) Er zijn geen paden om van de ene naar de andere steen te lopen! Als u op de rode plaatsbepaling klikt ziet u het opschrift op de steen. De blauwe plaatsbepalingen geven de Eerebegraafplaats en de bijbehorende parkeerplaats aan.
Met behulp van een boswachter van PWN hebben we ook foto’s kunnen maken van de twee niet voor publiek toegankelijke stenen aan de zuidzijde van de Zeeweg.
Na contact met het bestuur van de Eerebegraafplaats is gebleken, dat er wel aan gedacht wordt een dergelijke route te realiseren.

Op 12 september 2014 lanceerde het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een app, waarin o.a. de fusillade van 2 februari 1943 wordt vermeld:  (zoek in de app in de omgeving van Bloemendaal! De app is al ruim 4700 x gedownload (12-9-2014) uit de App Store) Oorlogsmonumenten

We hopen hierop terug te kunnen komen.

Vindplaatsen Kennemerduinen weergeven op een grotere kaart

(896 x bekeken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.