Categorieën
Nieuws

Marjan Schwegman hield ‘Stadslezing Velsen’

Woensdag 1 oktober was Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD door het gemeentebestuur van Velsen uitgenodigd de stadslezing 2014 te verzorgen in de burgerzaal van het stadhuis van Velsen. Van zo’n kleine honderd aanwezigen -waaronder vele SOVA-donateurs- wist zij de aandacht de gehele avond vast te houden. Zij maakte  van de geschiedenis, die heeft onderzocht hoe het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd, een levendig herkenbaar verhaal door feiten in de context van de buitengewone omstandigheden te plaatsen.

Via het vorig jaar verschenen boek ‘De Velser Affaire’ van Bas von Benda Beckmann, kwam zij op voorbeelden van de dilemma’s, waarvoor de verzetsmensen zich geplaatst zagen bij de overwegingen om een verzetsdaad te plegen. Het was niet allemaal spectaculair en stoer zoals de succesvolle musical Soldaat van Oranje ons doet geloven. Er speelden heftige emoties mee en twijfel mee en ook veel vrouwen stonden in het verzetswerk hun mannetje. Na het onderzoek naar de feiten zal onderzocht moeten worden wat al deze feiten in ontelbare mensenlevens hebben teweeg gebracht. Ter lering voor de toekomst en het begrijpen hoe radicalisering kan ontstaan. Daden staan niet op zich, maar hebben een oorsprong in ervaringen, frustratie en verstoring van de geaccepteerde normen, die door de bezetter aan de kant werden gezet.

Er komen steeds meer boeken, die aan het menselijke aspect aandacht schenken, zonder direct in termen van goed en kwaad te denken of een oordeel uit te spreken. Micro geschiedenissen opgetekend door nabestaanden van direct betrokkenen staan minder ver van de lezer af dan het feitenrelaas van een historicus. De memoires van de Amsterdamse Jacoba van Tongeren is zo’n voorbeeld:

Ook het onzichtbare werk om duizenden onderduikers eten te geven vergt een enorme ondergrondse organisatie, waaraan honderden verzetsmensen hun aandeel leverden. Deze voorbeelden van gewone mensen, die in buitengewone omstandigheden dingen deden, die ze zelf voor onmogelijk zouden hebben gehouden brengen het verzetswerk weer onder onze aandacht, maar vooral ook onder de aandacht van de jongere generatie, die zich geen enkele voorstelling kan maken van onvrijheid, onrecht en het openlijk schenden van medemenselijkheid.

De stadslezing van Marjan Schwegman gaf menigeen stof tot nadenken en burgemeester Weerwind nieuwe leesstof. Het applaus na afloop ondersteunde het dankwoord van hem aan de overtuigende historica.

(625 x bekeken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.