Onderzoek in eindfase

Het onderzoek is bijna afgerond en de onderzoeker heeft inmiddels vier van de beoogde vijf hoofdstukken voltooid. Het manuscript zal eind van het eerste kwartaal naar de uitgever kunnen. Binnen dit tijdpad kan het onderzoeksresultaat dan in het najaar van 2013 worden gepresenteerd.

De begeleidingscommissie o.l.v. Prof. dr. Bob de Graaff meldt dat onderzoeker dr. Bas von Benda-Beckmann onderzoek heeft gedaan in tal van persoonlijke, lokale, provinciale, nationale en buitenlandse archieven over:

  • Sociale strijd en de bestrijding van “politiek extremisme” in vooroorlogs Velsen.
  • Collaboratie en verzet in Velsen tijdens de oorlog, in het bijzonder de rol van politie en gemeentebestuur.
  • De verhoudingen tussen de RVV, OD en de LO/LKP in Haarlem en Velsen en op nationaal niveau.
  • De verschillende ‘zaken’ uit de Velser Affaire (o.a. de arrestatie van 10 communisten uit Velsen in 1943, de arrestatie van de verzetsgroep Van der Haas in 1945 en de arrestatie en executie van Hannie Schaft).
  • De invloed van anticommunistische ideeën op de leiding van de Binnenlandse Strijdkrachten, de Nederlandse regering in Londen en de rol van Geallieerde en Nederlandse inlichtingendiensten.
  • De verschillende juridische onderzoeken naar de Velser Affaire en de beschuldiging van corruptie en doofpotpolitiek
  • Patronen van herinnering en verwerking van de Velser Affaire in literatuur, journalistiek en het publieke debat

cropped-SOVAlogo.gifMet de publicatie van het onderzoek wil SOVA bijdragen aan de verwerking van het traumatische oorlogsverleden in Velsen en daarnaast aanknopingspunten bieden voor vergelijkbaar onderzoek naar de lokale oorlogsgeschiedenis in andere delen van Nederland.

Het bestuur treft voorbereidingen voor een passende presentatie waarbij ook degenen die een meer directe betrokkenheid bij het verleden hebben én degenen die de Velser Affaire nog altijd als een last of onrecht ervaren zullen daarbij in staat worden gesteld om uitgebreid kennis te nemen van de uitkomsten van het onderzoek.

Zaterdag 2 november zal het eindresultaat in de Stadsschouwburg te Velsen worden gepresenteerd. Bas von Benda-Beckmann zal uitvoerig ingaan op de resultaten van zijn onderzoek. Klik hier!

 

(384 x bekeken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*